Episod Akhir Kartun Doraemon Yang Ramai Orang Tak Tahu


Doraemon adalah sebuah manga Jepun popular yang dikarang oleh Fujiko F. Fujio (nama asal Hiroshi Fujimoto) sejak tahun 1970 dan berkisah tentang sebuah robot berbentuk kucing yang datang dari abad ke-22, Doraemon.
Dia dihantar ke zaman sekarang untuk menolong Nobita, seorang budak yang pemalas, agar keturunan Nobita dapat menikmati kejayaannya daripada terus menderita dari segi kewangan – yang bakal terjadi di masa depan – yang telah diakibatkan oleh kejahilan Nobita.
Memetik sumber yang dimuatnaik di Wikipedia, cerita Doraemon julung kalinya muncl pada Januari 1970 dan diterbitkan dalam enam majalah yang berlainan secara serentak.
Sejumlah 1,344 cerita asal telah direka selama ini, yang diterbit oleh syarikat Shogakukan di bawah jenama komik Tent? mush (ladybird/kumbang kura-kura) yang menjangkau 45 jilid.
Cerita-cerita tersebut dikumpul dan disimpan dalam Perpustakaan Pusat Takaoka di bandar Toyama, Jepun, yang merupakan tempat kelahiran Fujiko.
Setelah lama wujud di dunia komik dan animasi, Doraemon merupakan salah satu watak animasi yang popular bukan sahaja di Jepun dan Malaysia, bahkan juga di negara-negara Asia dan Eropah. Setiap Hari Sabtu akan terpacak di depan TV.
Khas Buat Peminat Setia Cerita Doraemon :)
6 comments:

 1. kartun ni antara kartun faberet dulu, kini dan selamanya..banyak juga koleksi komik yang sudah dikumpul dari vol.1..tapi sekarang ni koleksi tu ntah hilang kemana..huu..sedih..

  ReplyDelete
 2. saya pun tak tau camni rupanya ending doraemon. hahahahahhahaa :D

  ReplyDelete
 3. Macam.sedih.je ending dia bila.doraemon.tak.ada.

  ReplyDelete
 4. Cun sizuka bila besar hahaha.. giant macam dulu jugak panas baran....

  ReplyDelete
 5. eh..xabis lagi komik tu..hahaha :P

  ReplyDelete

Terima Kasih Daun Keladi,
Ada Masa Komen Lagi ,

- Atyy Azmi -

Copyright © 2013 ATYY AZMI - All Rights Reserved - Template by Atyy Azmi