Segmen 12 Jam Bloglist Mialiana.com




Pencarian bloglist bagi bulan Mei dan Jun 2014 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 22 April 2014, iaitu tepat jam 11.15 pagi sehingga 11.15 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #8 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 30 April 2014.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...


Jejaring Sosial Yang Popular







Apa itu media sosial?

Andreas Kaplan dan Michael Haenlein mendefinisikan media sosial sebagai sebuah kelompok aplikasi berasaskan internet yang membangun di atas dasar ideologi dan teknologi Web 2.0 dan yang memungkinkan penciptaan dan pertukaran user-generated content.

Bagi memahami dengan lebih mudah, adalah perlu untuk mengetahui maksud media terlebih dahulu. Media merupakan salah satu alat komunikasi sebagai contoh surat khabar dan radio. Oleh itu, media sosial membawa erti instrumen sosial dalam berkomunikasi. Media sosial adalah sebuah media online dan penggunanya dengan mudah boleh berkomunikasi dengan cara atau melalui blog-blog, wiki, forum dan jejaring sosial seperti facebook,twitter,myspace dan banyak lagi. Jejaring sosial adalah kaedah yang sering digunakan oleh masyarakat di dunia.

Media biasa seperti surat khabar atau televisyen memberi limitasi kepada para pengguna kerana para pengguna sukar untuk memberi pendapat atau pandangan bebas terhadap sesuatu perkara yang disiarkan. Akan tetapi dengan adanya media sosial, para pengguna dengan mudah dapat melemparkan pendapat masing-masing dan dapat berkomunikasi ke seluruh dunia tanpa halangan.




Media Sosial Yang Popular 

1. Facebook










Siapa yang tak kenal dengan laman ini. Logonya pun kini banyak dipasang di iklan produk mana pun. Semua kalangan pun dari semua jenjang setidaknya pernah mendengar media sosial paling terkenal ini. Semua orang tahu sehingga tidak perlu dibincangkan banyak-banyak.
Facebook adalah laman media sosial paling populer saat ini dengan 900 juta pengunjung beza setiap bulan. Laman ini dimulakan oleh Mark ZuckerbergEduardo SaverinDustin Moskovitz, dan Chris Hughes pada tahun 2004. Facebook tergolong laman media sosial yang umum. Tidak dikhususkan untuk suatu relasi sosial tertentu. Minimum umur untuk boleh menikmati layanan Facebook adalah 13 tahun.

2. Twitter



Twitter memiliki pengunjung hingga 300 juta orang setiap bulannya. Termasuk pemain baru, Twitter langsung melonjak menjadi laman media sosial terkenal kedua di dunia. Banyak yang menggemari Twitter kerana ringkas dan sangat cepat dalam update informasi. Twitter memang berfokus pada layanan blogging mikro (microblogging) dan RSS untuk pesebaran informasi. Ia selalu disebut-sebut sebagai “SMS" internet”. Bahkan ada iklan yang mengatakan bahwa Twitter lebih cepat dari gempa.
Twitter dibangun oleh Jack DorseyNoah GlassEvan Williams, dan Biz Stone pada 15 Juli 2006. Tingkat pertumbuhan Twitter sangat luar biasa. Setahun setelah meluncur terdapat lebih dari 400.000 tweet yang lewat dalam layanan Twitter. Jumlah ini berlipat ganda hingga 100 juta tweet di tahun 2008. Kini rata-rata tweet harian Twitter adalah 340 juta tweet per hari. Logolaman ini pun selalu bersanding di samping logo Facebook pada setiap iklan produk dan promo acara, menunjukkan betapa terkenalnya laman media sosial ini.

3. Linkedin


laman media sosial ini fokus pada relasi profesional. laman ini memiliki 120 juta pengguna di dalamnya. laman ini dibangun oleh Reid Hoffman, dkk di tahun 2003. Sebagai laman yang bermain di bidang profesionalitas, kita bisa juga mencari relasi atau bahkan pekerjaan pada LinkedIn. laman ini juga sesuai untuk orang yang mencari pekerjaan sesuai dengan kriteria yang dimasukkan.   LinkedIn akan mencari orang yang sesuai  dengan keahlian yang dimasukkan dalam profilnya. Kini, LinkedIn telah menjadi minat utama de factor  untuk jaringan profesional.


4. Myspace


Myspace boleh dikatakan adalah laman yang mempopulerkan layanan media sosial.  laman  sosial menjadi terkenal berkat ia. Memang, ia pernah menjadi laman media sosial paling populer sekitar tahun 2006 dan melebihi laman pencarian Google pada jumlah pengunjung bulanan. Pada waktu itu ia dihargai hingga sampai $580 juta. Sekarang kedudukan Myspace sangat buruk kerana katanya pengunjung bulanannya lebih rendah dari laman media sosial kurang terkenal Tagged. Jumlah pengguna Myspace sekarang sekitar 100 juta orang. Myspace sekarang dihargai sekitar $12 juta.
MySpace bersifat umum sama seperti Facebook. Semua boleh mendaftar asal 
sudah mengaku berumur minima 13 tahun. Myspace dibangun oleh Chris DeWolfe dan Tom Anderson pada tahun 2003.
5. Google+






Google+ boleh dibilang merupakan jejaring sosial paling anyar. Meluncur pada 28 Jun 2011, kini pengguna Google+ sudah mencapai 170 juta orang. Google+ banyak digemari orang kerana ciri barunya Circle dan Hangout yang memudahkan orang menetapkan komunikasi dan berinteraksi dengan video. Sebelum pelancarannya, Google+ disebut-sebut sebagai pesaing berat Facebook. Pada awal pelancaran, Google+ pun menerima sangat banyak permintaan undangan. Pelancarannya sangat dinanti orang dan sangat terkenal di kalangan techy. Akan tetapi, menurut hasil survey Mashable pada Februari tahun ini, rata-rata waktu orang tinggal di Google+ hanya sekitar 3 minit per bulan dibanding Facebook 7.5 jam per bulan. 




Google+ merupakan usaha Google ke sekian kalinya dalam dunia rangkaian sosial. Beberapa produk jejaring sosial google sebelumnya adalah Buzz, Wave, dan Health. Kini Google+ menjadi seperti penyatu dari seluruh perkhidmatan tersebar yang dimiliki Google.






5. Wechat














WeChat adalah layanan komunikasi pesan suara dan teks ponsel yang dikembangkan oleh Tencent di Tiongkok. Aplikasi ini dapat digunakan pada beberapa OS, seperti AndroidiPhoneBlackBerryWindows Phone, dan platform Symbian. Bahasa yang didukung termasuk Bahasa Inggris, Hanzi tradisional/disederhanakan, Indonesia, Spanyol, Portugis, Thailand, Vietnam, dan Rusia. WeChat didukung pada Wi-Fi, 3G, dan data 4G jaringan.
Pendaftaran dilakukan melalui koneksi Facebook, ponsel SMS / VM, atau Tencent QQ. Aplikasi ini awalnya diluncurkan sebagai Weixin di Tiongkok pada bulan Januari 2011, dengan dukungan bahasa internasional pada bulan Oktober 2011, dan kembali dicap sebagai WeChat pada April 2012 [1]. Hal ini sedang dipromosikan di India melalui situs game ibibo, di mana Tencent memegang taruhan [2].
Pada Maret 2012, WeChat memiliki lebih dari 200 juta pengguna menurut Tencent CEO Ma Huateng. Pada Januari 2013, ia memiliki 300 juta pelanggan di seluruh dunia [3]. Saat ini, WeChat hadir di Indonesia melalui kerjasama antara MNC MediaIndosat,IndosatM2Panasonic Gobel Indonesia, Hillhouse Capital Inc, dan Tencent [4].
Aplikasi ini tersedia di App Store untuk iTunesGoogle Play Store untuk Android, BlackBerry App World untuk BlackBerry, danMarketplace untuk Windows Phone.


6. Whatsapp



WhatsApp adalah aplikasi pesan untuk smartphone dengan basic mirip BlackBerry Messenger. WhatsApp Messenger merupakanaplikasi pesan lintas platform yang memungkinkan kita bertukar pesan tanpa biaya SMS, karena WhatsApp Messenger menggunakan paket data internet yang sama untuk email, browsing web, dan lain-lain. Aplikasi WhatsApp Messenger menggunakan koneksi 3Gatau WiFi untuk komunikasi data. Dengan menggunakan WhatsApp, kita dapat melakukan obrolan online, berbagi file, bertukar foto dan lain-lain. 
Awalnya, WhatsApp dibuat untuk pengguna iPhone, kemudian seiring dengan perkembangannya, aplikasi WhatsApp tersedia juga untuk versi BlackBerryAndroidWindows Phone dan SymbianSampai pada November 2010, WhatsApp menduduki posisi peringkat ke 3, aplikasi paling laris yang diunduh melalui nokia Ovi Store, setelah Swype dan NHL game center premium.


7. Line







LINE adalah sebuah aplikasi pengirim pesan instan gratis yang dapat digunakan pada berbagai platform seperti smartphonetablet, dan komputer. LINE difungsikan dengan menggunakan jaringan internet sehingga pengguna LINE dapat melakukan aktivitas seperti mengirim pesan teks, mengirim gambar, video, pesan suara, dan lain lain. LINE diklaim sebagai aplikasi pengirim pesan instan terlaris di 42 negara.

LINE dikembangkan oleh perusahaan Jepang bernama NHN Corporation. LINE pertama kali dirilis pada Juni 2011 dan mulanya hanya dapat digunakan pada sistem iOS dan Android.[2] Setelah sukses pada kedua sistem tersebut LINE masuk dalam sistem operasi besutan BlackBerry. Lalau pada tahun 2012, LINE resmi meluncurkan aplikasi yang dapat digunakan pada perangkat Mac dan Windows.
Kesuksesan LINE sebagai aplikasi pengirim pesan instan terlihat dari pengguna yang mencapai 101 juta di 230 negara di dunia.[3] LINE menduduki posisi 1 dalam kategori aplikasi gratis di 42 negara, di antaranya JepangTaiwanSpanyolRusiaHong KongThailandSingapuraMalaysiaMacauSwissArab SaudiUni Emirat Arab, dan lain-lain.
LINE akan membuka kantor di Indonesia secara resmi pada pertengahan 2012, dan lokalisasi konten aplikasi Indonesia direncanakan akan selesai tahun 2013.


8. Kakaotalk










KakaoTalk adalah sebuah aplikasi messenger lintas platform yang disediakan bagi pengguna telefon pintar. KakaoTalk membolehkan penggunanya untuk menghantar mesej tanpa membayar kerana ia menggunakan rangkaian internet untuk menghantar mesej tersebut. KakaoTalk juga dilengkapi dengan ciri file sharing, group chat, dan ciri - ciri lain.

KakaoTalk dikeluarkan pertama kali pada 18 Mac 2010 oleh Koko Inc. Pada awalnya, KakaoTalk dibuat untuk pengguna Android dan sistem operasi iOS, yang bermakna KakaoTalk boleh digunakan pada iPhone, iPad, dan iPod Touch. Lebih dari satu tahun kemudian, versi beta KakaoTalk untuk BlackBerry dikeluarkan pada 11 Ogos 2011 



Pada 28 Julai 2011, hanya 16 bulan selepas dilancarkan, KakaoTalk telah mempunyai total 20 juta pengguna, dengan anggaran 16 juta hingga 17 juta orang menggunakan aplikasi ini setiap harinya. 6 bulan kemudian, tepatnya pada Januari 2012, KakaoTalk telah mempunyai total 30 juta pengguna, dengan 1 bilion mesej dihantar setiap harinya 




9. BBM












BlackBerry Messenger, disingkat BBM, adalah aplikasi penghantar mesej segera yang disediakan untuk para pengguna peranti BlackBerry. Aplikasi ini menerima pakai kemampuan ciri atau aktiviti yang popular di kalangan pengguna peranti telefon bimbit. Contohnya ciri di aplikasi Google Maps atau Yahoo Messenger hingga aktiviti dengan Facebook atau Twitter. Semuanya boleh didapatkan oleh pengguna peranti BlackBerry pada aplikasi ini. BlackBerry Messenger merupakan salah satu keunggulan dari penggunaan peranti BlackBerry selain perkhidmatan Push Mail. Perkhidmatan Messenger ini dibuat khusus bagi pemilik BlackBerry dan direka khusus untuk berkomunikasi di antara pengguna. Cara menggunakan BlackBerry Messenger adalah dengan penghubung nombor PIN yang juga eksklusif dimiliki masing-masing peranti BlackBerry. 

Mulai tarikh 23 Oktober 2013, perkhidmatan BBM secara rasmi boleh digunakan lintas platform dengan dirilisnya BBM untuk iOS dan Android.





That's All. Thank You For Reading :)









Segmen Blogwalking By Dayangdeno






Hoi Dah Lama Tak Update Blog . . Eh Jom Tengok Banner Bawah Ni :)


Blogwalking By Dayangdeno



Wow, Comelnye Banner Tu. Jom Kita Join Segmen Blogwalking By Dayangdeno. Ajak Lah Rakan Blogger Korang Masuk Blog Yang Awesome Lagi Chantek Ni. 
Jangan Terlepas Ok . . Selamat Berblogwalking :)




Assalammualaikum ....