Giveaway SapsIbuBapa.net Di Mialiana.com - Sticky Post

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telahpun menyediakan satu platform kepada kepada guru dan juga ibu bapa yang dipanggil sebagai SAPS Ibu Bapa.

SAPS Ibu bapa merupakan satu aplikasi secara atas talian yang digunakan oleh guru untuk "key in" markah peperiksaan pelajar. Manakala, ibu bapa pula boleh mengakses aplikasi ini untuk menyemak keputusan peperiksaan pelajar.

Semakan ini boleh dilakukan dengan melayari laman web seperti berikut :



Antaramuka SAPS IBUBAPA

Inisiatif kerajaan ini patut dipuji ini kerana ianya memudahkan banyak pihak untuk mengetahui markah peperiksaan pelajar/murid.



Giveaway ini dianjurkan oleh SapsIbuBapa.net dengan kerjasama Mialiana.com. Hadiah wang tunai sebanyak RM400 untuk dimenangi. Sila klik SINI untuk join.






Giveaway Ramadhan/Syawal 2019 oleh Sha Mohamed




Syaratnya sangat mudah:-
1. Follow blog kasihkuamani
2. Follow Instagram Sha @kasih_shadz
3. Buat satu entry dengan tajuk "Giveaway Ramadhan/Syawal 2019 oleh Sha Mohamed".
4. Bubuh benner diatas dan backlink ke entry ini.
5. Jangan lupa bubuh link entry di komen.

Hadiahnya:-
Buku Kumpulan Cerpen Tunjukkan Aku Arah Kiblat oleh Maria Kajiwa untuk 8 orang pemenang

Tempoh Giveaway 29.04.2019 hingga 10.05.2019..
Pengumuman pemenang pada 10.05.2019..

Makluman
Pemilihan pemenang menggunakan Random.org
Penghantaran hadiah menggunakan FlexiPrepaid (tempoh masa adalah seperti pos biasa)









Pengalaman 1st Time Sambut Annual Dinner "24th Anniversary"




Annual Dinner for anniversay 24th years ( modernpack )

CORDIAL INVITATION
Mrs. Norsyafawati & Husband

THEME 
Black & White

AVENUE


J Coffee, Tea & Life
 No. 6, Jalan Roda 3, 81300 Skudai, Johor

                                         Website


AGENDA
6:30PM : Arrival of guest & vip
7:00PM : Staff Photography session
7:30PM : Speech by Mr. Alan Tang
7:45PM : Dinner serve
8:30PM : Lucky draw


Jap mesti pelikkan aty nurse macam mana boleh terjebak kerja tempat macam ni. ok, panjang ceritanya. My husband is Purchasing Manager dekat satu hotel di Johor Bahru. So dipendekkan cerita, husband aty ni customer pada company MODERNPACK ni lah. Kebetulan aty dah penat dengan dunia nurse & husband aty takkasi aty kerja any hospital because taksama waktu kerja. So aty pon memang nak kerja yang office hour then terjebaklah aty dalam dunia sale ni & still on part time for Private Nurse. Ok dah !


Bulan lepas company aty kerja ni buat satu annual dinner yang ke 24 tahun dengan tema Black & White, ni adalah pengalaman pertama aty sambut annual dinner. masa kerja hospital atau klinik dulu mana ada nak sambut semua ni lah. Jasi bertapa excitednya lah 1st time kan nak merasa. hehe


Ok, company ni adalah satu company dimana kita jual barangan hotel, restorang ataupun hospital. warehouse kami terletak di Plentong, Johor. Ala, search je waze confirm jumpa. ok, done promot. Aty nak cerita pasal cafe tempat kita asakan annual dinner tu. 

Image result for coffee tea life skudai

ni pemandangan dari luar memang sangat cantik dan tempat yang strategik. ala-ala classic modern gitulah kann. pekerja dia pon katsana ok sangat, mesra dan taksombong. sentiasa ada senyuman di muka. hehhe so pada sesiapa orang jb atau nak mai jb datanglah cafe ni, confirm puas hati je



yang ni masa aty dapat voucher ke kupon tah makan free kat J Coffee Tea & Life Cafe ni. sampai sekarang taktebus lagi. tunggulah ada function sikit baru mai sana. Dan itu Ms. Tam selaku lady boss di company tu. Ms. Tam very humble person. 1st time jumpa pon memang takpercaya dia lady boss tau, sangat baik & banyak bantu aty dalam dunia sales ni jugaklah and she's very pretty, tengok tu muka dia nampak muda je kan. Ms. Tam apa rahsia ? hehe


    

ni semua office mate, yang kena selalu ada dalam office lah yang selain dari 6 ketui ni semua salegirl/man. patutnya ada 6 lagi sorang mana tah perginya. Dari kiri Ms.Jasmine (Asst.Boss), Ms.Atyy (Sales Coordinator), Ms.Yaya ( Sales Coordinator), Ms.Kama (Asst.Purchasing ) and the last one Ms.Tam (Lady boss/ Purchasing Manager). tapi kebanyakan dekat situ aty lah paling muda tau baru 23 tahun. heheh tapi kami 3 ketul ni memang teman bergosip lah dalam office tu. Banyak betul pahala ya !


 so ini my husband & Ms.Tang ( adik boss ). Diaorang semua dah kenal sangat dengan husband aty sebab customerkan. Masa ni husband dapat menang special draw. Nampak muka soooo happy ya. Jangan macam macam, balik tidur luar nanti tau lah ! hehe

so itu sahajalah pengalaman 1st time sambut annual dinner, memang seronok boleh kenal antara keluarga kawan kerja, eratkan silaturahim & pengajaran (dari kelulusan) katsini taksemestinya apa yang kita impikan kita dapat, mungkin Allah nak bagii lagi terbaik apa yang kita impikan. In shaa Allah
  


                                


                                



this is my syurga, harta dunia akhirat :)




sekian ~~




SUPRISE " HAPPY BIRTHDAY HUSBAND "







Person who always treat me like a princess like my ayah & ibu do πŸ˜˜πŸ˜›❤️


Roda waktu berputar perlahan dan pasti berputar kembali pada tarikh ini, sebuah tarikh di mana awak dulu pernah dilahirkan.Tidak ada sesiapa pun yang dapat menggantikan awak di dalam hidup saya. Saya sangat bangga memiliki suami seperti awak sayang. Selamat ulang tahun kelahiran suamiku yang ke 24 tahun πŸŽ‚πŸŽ‰πŸŽŠ Alhamdulillah, dah tua dah ya, nampak sangat dah tu mukanya terkejut kena prank dengan ibu mertua ya & suprise birthday dia. Terkaku sekejap dia depan pintu πŸ˜‚ Terima kasih jadi suami yang terbaik & masih dengan saya selama lamanya. Semoga dipanjangkan umur & dimurahkan rezeki selalu ❤️ Suamiku, semoga perjuanganmu mencari nafkah untuk isterimu dan keluarga sentiasa diberkati dan dibalas syurga buatmu. Semoga perlindunganmu sentiasa dibawah lindungan-Nya. Amin πŸ˜Š❤️ again HAPPY BORNDAY HUSBAND πŸ’•πŸŒˆ   




"SEGMEN BLOGWALKING TWJ APRIL 2019"






Ganjaran:
Blogwalking termasuk komen di entri blog (sekurang-kurangnya satu entri) - Semua peserta
Review blog - 3 blog yang bertuah

Blogwalking akan bermula pada hari ini sehingga minggu depan. Kalau anda tulis entri pada lewat malam, maka saya akan blogwalking pada hari seterusnya. Bagi review blog, saya akan lakukan pada minggu hadapan setelah 3 pemenang diumumkan. 

Marilah cepat sertai segmen ini dan saling menyokong sesama blogger. Mudah-mudahan kita akan mendapat lebih ramai kenalan baru. 

Selamat Bersegmen & Semoga Berjaya😊






BOOK GIVEAWAY BY JJM & FRIENDS



TARIKH GIVEAWAY: 1 APRIL - 30 APRIL 2019 



Jom join ramai - ramai..
Nak join boleh klik Banner di atas ye..
Hadiah giveaway ini adalah buku, boleh lah tambah koleksi buku di rumah ni..  I wish me & all of you a very goodluck 




Segmen Bloglist Shuhaida #3

 






Terma & Syarat :
1. Follow blog Shuhaida Saad ni.
2. Komen bersama link blog korang.
3. Entri nak buat atau tak, terserah.
4. Tunggu shu update dan masukkan dalam list shu.
5. Done.

Tarikh Tamat :
18-Apr-2019 (8.30 malam)







8 Kelebihan Bulan Ramadhan Berbanding Bulan-Bulan Lain


Image result for bulan ramadhan



Hi, lagi berapa hari lagi kita nak masuk bulan ramadhan. Anda dah bersedia ke ? Dah ganti puasa ke belum ? haaaaaa..... Jangan takganti ya. Alang alang tu sis nak kongsikan lah sikit pasal puasa ni, sebelum tu saya mendoakan semoga puasa kita bulan ni lebih baik dari sebelumnya. Amin Ya Rabb..


JOM MEMBACA !

Umum tahu bahawa bulan Ramadhan merupakan penghulu segala bulan. Imam Ibnu Katsir menjelaskan:
“Allah SWT memuji Ramadan di antara bulan-bulan lainnya, karena Dia telah memilihnya di antara semua bulan sebagai bulan yang padanya diturunkan Al-Quran yang agung”.
Sebagaimana Allah mengkhususkan Ramadan sebagai bulan diturunkannya Al-Quran, sesungguhnya telah disebutkan oleh hadits bahawa pada bulan Ramadhan pula kitab Allah lainnya diturunkan kepada para Nabi sebelum Nabi Muhammad saw.
Rasulullah saw. memberikan sambutannya menjelang Bulan Suci Ramadhan:
“Wahai segenap manusia, telah datang kepada kalian bulan yang agung penuh berkat bulan yang di dalamnya terdapat satu malam yang nilainya lebih baik dari seribu bulan. Allah menjadikan puasa di siang harinya sebagai kewajiban, dan qiyam di malam harinya sebagai sunnah. Barangsiapa menunaikan ibadah yang difardukan, maka pekerjaan itu setara dengan orang mengerjakan 70 kewajiban."
ramadan pictures 6
Ramadhan merupakan bulan kesabaran dan balasan kesabaran adalah surga. Ramadhan merupakan bulan santunan, bulan yang dimana Allah melapangkan rezeki setiap hamba-Nya. Barangsiapa yang memberikan hidangan berbuka puasa bagi orang yang berpuasa, maka akan diampuni dosanya, dan dibebaskan dari belenggu neraka, serta mendapatkan pahala setimpal dengan orang yang berpuasa tanpa mengurangi pahala orang berpuasa tersebut.” (HR Khuzaimah)
Dari hadits tersebut, Nabi kita menyebutkan 8 keistimewaan Ramadhan dibandingkan bulan-bulan lainnya, yaitu:

1. Syahrun Azhim (Bulan Yang Agung)

Azhim adalah nama dan sifat Allah Ta’ala. Namun juga digunakan untuk menunjukkan kekaguman terhadap kebesaran dan kemuliaan sesuatu. Sesuatu yang diagungkan Nabi tentulah memiliki nilai yang jauh lebih besar dan sangat mulia dengan sesuatu yang diagungkan oleh manusia biasa. Alasan mengagungkan bulan Ramadhan adalah karena Allah juga mengagungkan bulan ini. Firman Allah, “Waman yu’azhim sya’iirillah fa-innahha mintaqwal quluub, barangsiapa mengagungkan syiar-syiar agama Allah, maka itu datang dari hati yang bertakwa.”
Diagungkan Allah karena pada bulan inilah Allah mewajibkan puasa sebagai salah satu dari lima rukun Islam. Allah Yang Maha Pemurah Penyayang menetapkan dan mensucikan bulan ini kemudian memberikan segala kemurahan, kasih sayang, dan kemudahan bagi hamba-hamba yang ingin mendekatkan diri kepada-Nya.

2. Syahrul Mubarak

Bulan ini penuh berkat, berdayaguna dan berhasil guna, bermanfaat secara maksimal. Detik demi detik di Bulan Suci ini bagaikan rangkaian berlian yang sangat berharga bagi orang beriman. Pasalnya semua perbuatan kita di saat berpuasa menjadi ibadah berpahala yang balasannya langsung dari Allah. Amal baik sekecil apapun nilainya dilipatgandakan sehingga kita menjadi puas dalam melakukannya.
Keberkatan Ramadhan oleh Nabi kita secara garis besar dibagi 3, yaitu 10 malam periode pertama penuh rahmat Allah, 10 berikutnya diisi dengan ampunan (maghfirah), sedangkan di 10 malam terakhir merupakan pembebas manusia dari api neraka. Keberkatan yang Allah berikan ini akan optimal jika kita mengelola waktu pendekatan diri kepada Allah sebagaimana arahan Rasulullah saw.

3. Syahru Nuzulil Qur’an

covering the awrah while reading the qur an
Allah mengistimewakan Ramadhan sekaligus menyediakan target terbesar, yaitu menjadikan Al-Qur’an sebagai pedoman hidup. Simaklah firman Allah dalam rangkaian ayat puasa, “Bulan Ramadhan adalah bulan yang di dalamnya diturunkan Al-Qur’an sebagai petunjuk bagi manusia, penjelasan bagi petunjuk, dan furqan (pembeda).” (Al-Baqarah: 185)
Ayat di atas menjelaskan bahawa target utama amaliyah Ramadhan membentuk insan takwa yang menjadikan Kitabullah sebagai manhajul hayat (pedoman hidup). Dapat dikatakan bahawa Ramadhan tidak dapat dipisahkan dengan Al-Qur’an. Rasulullah saw. mendapatkan wahyu pertama pada bulan Ramadhan dan di setiap bulan Ramadhan Malaikat Jibril datang sampai dua kali untuk menguji hafalan dan pemahaman Rasulullah saw. terhadap Al-Qur’an. Bagi ummat Muhammad, ada jaminan bahawa Al-Qur’an kembali nuzul ke dalam jiwa mereka manakala mengikuti program Ramadhan dengan benar.

4. Syahrus Shiyam

68928243 ramadan
Pada Bulan Ramadhan dari awal hingga akhir kita menegakkan satu dari 5 rukun (tiang) Islam yang sangat penting, yaitu shaum (puasa). Kewajiban puasa sebagaimana kewajiban ibadah shalat 5 waktu. Maka sebulan penuh seorang muslim mengkonsentrasikan diri untuk ibadah sebagaimana dia mendirikan shalat Subuh atau Maghrib yang memakan waktu beberapa menit saja. Puasa Ramadhan dilakukan tiap hari dari terbit fajar hingga terbenam matahari (Magrib). Tidak cukup menilai dari yang membatalkannya seperti makan dan minum atau berhubungan suami-istri di siang hari saja, tetapi wajib membangun akhlaqul karimah, meninggalkan perbuatan maksiat dan yang makruh (yang dibenci Allah).

5. Syahrul Qiyam

waktu dilarang solat
Bulan Ramadhan menggairahkan umat Islam untuk menjalankan amalan orang-orang saleh seperti solat tahajjud dan membaca Al-Qur’an dengan benar di dalam shalat malamnya. Di Bulan Ramadhan Kitabullah mengisyaratkan bahawa untuk mendapatkan ketinggian derajatnya setiap mukmin sangat dianjurkan shalat tarawih dan witir agar di luar Ramadhan dia bisa terbiasa mengamalkan qiyamullail.

6. Syahrus Sabr (bulan sabar)

sabar 436
Bulan Ramadhan melatih jiwa muslim untuk senantiasa sabar tidak mengeluh dan tahan uji. Sabar adalah kekuatan jiwa dari segala bentuk kelemahan mental, spiritual dan operasional. Orang bersabar akan bersama Allah sedangkan balasan orang-orang yang sabar adalah surga.
Sabar lahir bersama dengan segala bentuk kerja besar yang beresiko seperti dalam dakwah dan jihad fi sabilillah. Ramadhan melatih muslim beramal islami dalam berjamaah untuk meninggikan kalimat Allah.

7. Syahrul Musawwah (Bulan Santunan)

Ramadhan menjadi bulan santunan manakala orang-orang beriman sadar sepenuhnya bahawa puasanya mendidik mereka untuk memiliki empati kepada fakir miskin karena merasakan lapar dan haus sebagaimana yang mereka rasakan. Karena itu kaum muslimin selayaknya menjadi pemurah dan dermawan. Memberi dan berbagi harus menjadi watak yang ditanamkan.
Segala amal yang berkaitan dengan amwal (harta) seperti zakat fitrah sedekah, infak, wakaf, dan sebagainya, bahkan zakat harta pun sebaiknya dilakukan di bulan yang mulia ini. Memberi meskipun kecil, bernilai besar di sisi Allah. Siapa yang memberi makan minum pada orang yang berpuasa meskipun hanya seteguk air, berpahala puasa seperti yang diperoleh orang yang berpuasa.

8. Syahrul Yuzdaadu fiihi Rizqul Mu’min

ramadan 090713
Bulan ini rezeki orang-orang beriman bertambah karena segala kemudahan dibuka oleh Allah seluas-luasnya. Para pedagang akan beruntung, orang yang jadi pegawai dapat kelebihan pendapatan dan sebagainya. Namun rezeki terbesar adalah hidayah Allah kemudian hikmah dan ilmu yang begitu mudah diperoleh di bulan mulia ini.




'Abam Kie's Birthday Giveaway'




JOM SESAMA JOIN SEGMEN NI 


My wish, Happy Birthday to you. May Allah bless you always & apa impian yang diingini akan tercapai. Semoga sentiasa diberikan kesihatan dan kesejahteraan hidup sekeluarga. Again, HAPPY BORNDAY !!!















I'm back again ~~~

Image result for im back


heyyo bloggeriansss, im back again. About 2 years im not writting on my own blog. im very very heavy busy on my work & my family. 

i'll back soon about my journey after marriage. Just wait & waitttt lahh 

Okayy, bye ♥