Sejarah Tradisi Krismas: Kristian atau Kafir ?



Sejak dulu, Krismas merupakan perayaan orang Kristian untuk menyambut hari kelahiran Yesus. Namun, kita mungkin tertanya-tanya bagaimanakah tradisi Krismas berkaitan dengan kelahiran Yesus. Contohnya, terdapat mitos tentang Santa Claus. Pada tahun 1931, sebuah syarikat minuman di Amerika Utara menjadikan Santa Claus terkenal dalam iklan Krismas. Dia digambarkan sebagai seorang periang, berjanggut putih, pipi kemerah-merahan, dan berbaju merah. Lama-kelamaan, dia menjadi lebih masyhur daripada Yesus “dan menjadi lambang rasmi bagi perayaan yang disambut pada 25 Disember,” kata Profesor Carlos E. Fantinati. Namun adakah terdapat masalah lain dengan perayaan Krismas? Untuk mendapat jawapannya, mari kita tinjau apa yang dilakukan oleh orang Kristian masa awal.

Image result for krismas


Menurut Encyclopedia Britannica, “Selama dua ratus tahun yang pertama dalam sejarah agama Kristian, sambutan kelahiran orang yang mati demi agama, atau sambutan kelahiran Yesus, mendapat banyak tentangan.” Mengapa? Orang Kristian memandang sambutan hari jadi sebagai tradisi orang kafir. Maka itu adalah sesuatu yang patut dihindari. Tambahan pula, Bible sama sekali tidak menyatakan tarikh kelahiran Yesus.
Walaupun orang Kristian masa awal menentang tradisi sambutan hari jadi, gereja Katolik memperkenalkan perayaan Krismas pada abad keempat M. Pihak gereja ingin mengukuhkan kedudukan mereka. Maka mereka menyingkirkan halangan utama, iaitu agama-agama kafir Roma yang terkenal serta perayaan mereka pada musim sejuk. Setiap tahun, dari 17 Disember hingga 1 Januari, “kebanyakan orang Roma mengadakan jamuan, bermain, berarak, menyertai pesta lain sambil memuja dewa dewi mereka,” menurut Christmas in America, oleh Penne L. Restad. Pada 25 Disember pula, orang Roma merayakan hari jadi dewa matahari yang tidak terkalah. Dengan memperkenalkan perayaan Krismas pada hari itu, pihak gereja dapat memujuk ramai orang Roma untuk merayakan hari jadi Yesus dan bukannya hari jadi dewa matahari. Menurut Santa Claus, a Biography oleh Gerry Bowler, orang Roma “masih dapat menikmati perayaan pertengahan musim sejuk.” Sebenarnya, mereka “menyambut perayaan baru dengan menggunakan tradisi lama.”
Jelaslah bahawa masalah utama berkenaan perayaan Krismas adalah berkaitan dengan asal usulnya yang tidak menyenangkan. Dalam buku The Battle for Christmas, Stephen Nissenbaum merujuk perayaan Krismas sebagai “perayaan orang kafir yang bertopengkan perayaan orang Kristian.” Maka, perayaan Krismas menghina Tuhan dan Anak-Nya, Yesus Kristus. Adakah perkara ini remeh? Bible bertanya, “Apakah hubungan antara kebaikan dengan kejahatan? Atau, apakah kaitan antara cahaya dengan kegelapan?” (2 Korintus 6:14) Seperti batang pokok yang tidak dapat diluruskan, perayaan Krismas yang berasal daripada agama palsu “tidak dapat diluruskan” dalam pandangan Tuhan.—Pengkhutbah 1:15.
credit : jw.org



Alhamdulillah, i got Google AdsSense !


Alhamdulillah, memang betul apa orang cakap. Kalau rezeki memang takpeenah salah alamat. Semalam rezeki husband dapat untuk youtube dia harini saya sendiri dapat for my blog. Gigil tangan nak menaip. Macam takpercaya je, bertahun tunggu harini baru dapat jawapan. 




Korang tahukan, perasaan gembira dia tu macam mana. Allah, taksangka sangat ! Walaupon baru dapat ni dia punya happy memang taktahu nak cakap apa. Thankyou semua bagi yang support blog saya. Saya hargai sangat 🙂 walaupon blog saya takterkenal macam blogger lain tapi saya tetap bersyukur. Alhamdulillah !! ❤️  kalau korang baik hati rajin rajin lah berkunjung ke blog saya & tekan ads yang ada ya. Terima kasih semua 🥰






I got mine ❤️






Planner 2020 Giveaway by Messarah

Planner 2020 Giveaway by Messarah




Happy birthday messarah. May Allah bless you always & be a good and kind daughter to your parents. Semoga dengan apa jua yang dilakukan berjalan lancar serta diredhai.




"1st Giveaway by YYSELLA"



6 DECEMBER 2019 - 31 DECEMBER 2019 




MINTAK SUPPORT & BANTU




Hi gais, Assalammualaikum 
disini saya ingin minta kerjasama anda semua support our new youtube channel. Niat husband saya untuk bantu bagi mana yang memerlukan. In shaa Allah, minta subscrube & tengok our previous video. Mohon bantu dan kita sama sama akan mendapat pahala.

jangan lupa subscribe ya & tinggal komen atau link untuk kita subscribe anda semua. semoga jasa baik anda semua akan dibalas oleh Allah s.w.t 









KISAH SERAM/MISTIK : HISTERIA



Kisah seram ini menceritakan kisah histeria yang menyelubungi kehidupan rakan alia. Video ni adalah kisah benar dari pengalaman seseorang individu yang terbabit. 

Kepada sesiapa yang ingin berkongsi cerita seram ataupun ingin berkongsi cadangan bagi episod yang akan datang sila pm melalui instagram ataupun facebook kami. Semoga kisah kami kongsi ini bermanfaat & jadikan sebagai pengajaran. 


LIKE | SHARE | COMMENT | SUBSCRIBE 

#episod2 #mistik #histeria #exploremistik


KISAH SERAM/MISTIK : NENEK KEBAYAN






Kisah seram ini menceritakan kisah nenek kebayan yang menyelubungi hidup azrol. Video ni adalah kisah benar dari pengalaman seseorang individu yang terbabit. 

Kepada sesiapa yang ingin berkongsi cerita seram ataupun ingin berkongsi cadangan bagi episod yang akan datang sila pm melalui instagram ataupun facebook kami. Semoga kisah kami kongsi ini bermanfaat & jadikan sebagai pengajaran. 


LIKE | SHARE | COMMENT | SUBSCRIBE 


#episod1 #mistik #nenekkebayan #exploremistik


Hi gais, kindly support my husband new channel. Mintak kerja sama subscribe, like & comment ya. Kerjasama anda hanya Allah swt yang boleh balas. Thankyou for support us. 

Giveaway-03 by Ematunz


Awakk, ohh awak. Ye awak si manis yang sedang skodengg blog saya ni. Jom join giveaway ke-3 oleh Ematunz . Cara nak join pun so simple. Senang mudah terr amatt, just kopipes dah settle. Nak join, klik gambar di bawah ye:





Hadiah:
Topup bernilai RM20
RM5 x 4 pemenang cabutan bertuah.



NEW VIDEO ON YOUTUBE #3





Hi gais, please support my channel. Dah ada video baru ni. Tekan link ni ya https://youtu.be/rzxDhwHHl3U . Dan jangan lupa subscribe ya, semoga kalian semua dimurahkan rezeki ❤️






NEW VIDEO ON MY YOUTUBE #2




Hello, i already upload my new video. Let's watch & jangan lupa like, comment & subscribe ok. May Allah bless you guyss ❤️ Thankss for support me !! 

Full on my youtube https://youtu.be/87V-6kYSKKc




NEW VIDEO ON MY YOUTUBE ! #1





Hello gais. My new video dah upload kat youtube. Jomlah tengok, let's support my channel ya. Jangan lupa like, comment & subscribe ok ❤️









BUAT HEADER BARU !







Dah siap dah header baru yang aty buat sendiri. Simple je, harap takserabutkan mata korang nanti ya bila datang kat blog aty ya.





BLOG DAH BERKULIT BARU


Alhamdulillah, Finally !!!!!! 

Apa kena mengena gambar kat atas tu ? takda kena mengena pun saja je nak tayang kita makeup. Jangan kecam kita  ya !

Dapat juga aty siapkan template baru untuk blog aty. Yeah ! aty siapkan dalam masa 1hari setengah je. Cabaran tak ? cabaran sangat tau. Semalam aty tidur pukul 3 pagi tau nak siapkan template untuk blog aty ni. Biar dia ganti baju sikit, asyik pakai baju yang sama je. Hehehe, cantik tak korang ? cantikkan ? tapi aty buat simple je supaya tak terlalu crowded & berat.

Tema yang aty gunakan still my favourite colour iaitu Pink & my husband fav colour Black (tapi sikit je) dan kalau ada pink & black mesti kena ada putih juga. Baru nampak suci murni je. 

Apa pendapat korang dengan template baru aty ni ? Cuba bagi pendapat, so aty boleh ubah mana yang tak ok. Komen tau pendapat korang kat bawah. Sayangssss Korang ♥






Segmen Nak URL Blog #36 Mialiana.com




Jomlah join.... (^_^)

Giveaway-02 by Ematunz


Lepas umum pemenang untuk first giveaway, ematunz.blogspot.com terus buat second giveaway.

Hadiah kali ni lain machiam sikit, iaitu gambar portrait digital. Jika terpilih, uols boleh dapatkan sendiri punya gambar siap edit, ala ala lukisan gittuw, boleh guna letak kat wallpaper ke, default photo pun boleh tau. 

Klik gambar di bawah kalau nak join Giveaway-02:


Hadiah apa tu? Hah, pinjam japp gambar ematunz, ini adalah contoh hadiah (dalam bentuk gambar siap edit) seperti dibawah:

Lukisan digital oleh Aeisha Lisa

Semoga terpilih. Thankyou sudi join giveaway ematunz.blogspot.com.



Giveaway Merdeka 2019

Giveaway Merdeka  2019


Giveaway ini berlangsung dari 26 Ogos 2019 hingga 9 September 2019 iaitu selama 2 minggu sahaja.

Hadiah Giveaway Merdeka 2019 ini adalah 5 helai tudung bawal chiffon shimmering bidang 50" dan 60" (random size and colour) untuk 5 orang pemenang.





Hadiah dari Giveaway by Mummy Ayu




السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ




Hai semua, harini mood happy sangat gais sebab dapat hadiah giveaway dari Mummy Ayu
sangat cantik tau. 





see ? cantik sangat lagi-lagi coin punchnya. Auch, kecil comel molek sangat. Thankyou Mummy Ayu atas hadiahnya. Lepas ni, harap buat lagi banyak contest giveaway ya. Mesti saya akan join dengan sepantas kilat berdesuuuuuppppppp.

Dan, jangan lupa tengok video saya kat youtube ok, saya unboxing hadiah dari Mummy Ayu ni. Jangan lupa tauu singgah saya punya youtube channel. I'm super duper excited publish tau video ni. And kalau korang double triple baik sangat jangan lupa tau, tengok all my previous video at my youtube channel & don't forget to like, comment & subscribe ok. 



Let's check it out gais. Thankyou very much !!!



SEGMEN : REFRESH MY BLOGLIST




Jom Join 




Giveaway-01 by Ema @ ematunz.blogspot.com


Jom korangss join Giveaway by ematunz.blogspot.com . Serius senang sangat syarat dia (follow dan copy paste tak sampai 5 minit). Tarikh tamat 25.08.2019 11.59 malam.
Klik gambar dibawah untuk join:




Hadiah? Nama pun giveaway, mesti lahh ada. Hadiahnya, Bawal Kaca bernilai RM25 untuk seorang pemenang yang akan dipilih melalui Cabutan Bertuah. Pemenang boleh pilih nak corak apa, kaler apa. Mix and match gittuw
Info hadiah: Bawal kaca ini dipenuhi manik kaca ori gred AAAA, ala-ala batu Kristal Swarovski. Kualiti kain jenis Airis Premium rank no.2 selepas Bawal Original, ofkos laa senang bentuk. Setiap butir kaca sangat merelipp, paling penting melekat kuat. 
Ada 60 pilihan warna, dan berpuluh puluh design menarik. Berpinar mata tengok tau. Nak tengok lagi banyak, gambar ada di Bawal Kaca.












First Giveaway by Anis & Beeha.

Rimmel Palette 


 Tamat pada 3 August 2019 pada jam 11.59 malam

Decoupage Giveaway by Mummy Ayu



Jom, join giveway ni. Rugi tau takjoin. Hehehe
giveaway akan berlangsung 1 minggu je
23 - 30 Julai 2019




TEKA BARANG MAKEUP HUSBAND&WIFE | ATYY AZMI










My new video safely landed. Do watch & don't forget to subscribe ya. Thank you for supporting me

TRYING MY NEW LIPSTICK GIFT | ATYY AZMI





Hi guys, let's watch my video at my youtube channel ya. Do support me, thankyou for your support 
Do subscribe to this channel gais. Thankyou  (tekan sini)